Kuchnia podlaska jest jedną z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Kuchnia każdego pogranicza oferuje zawsze szczególne bogactwo wynikające z przenikania się tradycji. Kresy Wschodnie na przestrzeni dziejów znajdowały się w kulinarnej strefie wpływów Rosji i Austro-Węgier. Kuchnia Kresów powstała z twórczego przetworzenia tradycji kuchni litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Głównym składnikiem tamtejszych kuchni są ziemniaki, które stanowią podstawę m.in. placków, pyz, babki i kiszki ziemniaczanej czy też kartaczy.
Ma też pewne naleciałości tatarskie. Dania takie jak pierogi, kołduny, czebureki, gołąbki, bliny czy kutia pochodzą z tradycji kulinarnej polskich Tatarów.
Podlasie to również tradycyjne wędliny jak palcówka i kindziuk, których smak znany jest w całej Polsce oraz własnej produkcji sery (najpopularniejszym jest ser koryciński), wódki i nalewki.


Przedstawiamy kilka przepisów kuchni kresowej do wypróbowania w swoim domu:


Babka Ziemniaczana


Kiszka Ziemniaczana


Kartoflaniki


Kołduny tatarskie


Kartacze


Chleb na zakwasie


Cymes


Bigos staropolski


Kutia


Gołąbki


Kopytka


Faworki ( chrust ) - przedwojenny przepis


Wyrob i wedzenie kielbasy biesiadnej