Kuchnia Kresowa

Kuchnia podlaska jest jedną z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Kuchnia każdego pogranicza oferuje zawsze szczególne bogactwo wynikające z przenikania się tradycji. Kresy Wschodnie na przestrzeni dziejów znajdowały się w kulinarnej strefie wpływów Rosji i Austro-Węgier. Kuchnia Kresów powstała z twórczego przetworzenia tradycji kuchni litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Głównym składnikiem tamtejszych kuchni są ziemniaki, które stanowią podstawę m.in. placków, pyz, babki i kiszki ziemniaczanej czy też kartaczy.
Ma też pewne naleciałości tatarskie. Dania takie jak pierogi, kołduny, czebureki, gołąbki, bliny czy kutia pochodzą z tradycji kulinarnej polskich Tatarów.
Podlasie to również tradycyjne wędliny jak palcówka i kindziuk, których smak znany jest w całej Polsce oraz własnej produkcji sery (najpopularniejszym jest ser koryciński), wódki i nalewki.


Przedstawiamy kilka przepisów kuchni kresowej do wypróbowania w swoim domu:


Babka Ziemniaczana


Kiszka Ziemniaczana


Kartoflaniki


Kołduny tatarskie


Kartacze


Chleb na zakwasie


Cymes


Bigos staropolski


Kutia


Gołąbki


Faworki ( chrust ) - przedwojenny przepis


Wyrob i wedzenie kielbasy biesiadnej

Facebook Supraśla

Foto - Supraśl

jsWeather

Weather in Supraśl

19th kwiecień, 2024 - 7:57
Zachmurzenie Duże
3°C 2°C min 3°C max
5:17 19:33
Wilgotność: 85 %
Zachodni Wind: 9,6 km/h
Ciśnienie: 998 hPa
Widoczność: 10.000 m

Poprzez kliknięcie „Akceptuję” wyrażasz zgodę na zainstalowanie i przechowywanie plików typu cookie na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz w każdej chwili zmienić ustawienia plików cookie w ustawieniach swojej przeglądaki.